De tijd dringt voor zo’n 18.000 bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de loonsteun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV.

“Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen”, zegt verantwoordelijk projectmanager Randy Eichhorn.

Het gaat om steun die is verstrekt voor de zevende en achtste periodes van de zogeheten NOW-regeling. Die liepen van november 2021 tot en met maart vorig jaar. Het beroep op de loonsteun was toen al een stuk minder dan in eerdere rondes. Toch werden in deze periodes aan nog zo’n 47.000 werkgevers voorschotten toegekend. Daarmee was 2,1 miljard euro gemoeid.

Van deze werkgevers hebben zo’n 29.000 de aanvraag al gedaan. Eichhorn wijst erop dat de resterende 18.000 werkgevers nu echt aan de slag moeten, want het verzamelen en aanleveren van informatie kost tijd. De voorschotten waarvoor nog een definitieve berekening aangevraagd moet worden, tellen op tot 1,1 miljard euro.

Juni is een belangrijke maand voor ondernemers die een vorm van coronasteun hebben genoten. Behalve dat het UWV dreigt de NOW-voorschotten terug te vorderen als werkgevers op 2 juni geen definitieve berekening hebben ingeleverd, geldt ook een deadline op 13 juni voor ondernemers die bijzonder uitstel van betaling van hun belastingschuld hebben gekregen vanwege de coronacrisis.

Ook deadline van Belastingdienst voor ondernemers

Op 13 juni start de Belastingdienst met het intrekken van coronabetalingsregelingen bij ondernemers die niet meer aan de voorwaarden voldoen, omdat ze bijvoorbeeld meerdere termijnen niet betaald hebben. Ongeveer 60.000 ondernemers hebben nog geen enkele aflossing gedaan van een gezamenlijke coronabelastingschuld van zo'n 2,3 miljard euro.

Zowel de Belastingdienst als het UWV laten weten dat ze op de hoogte zijn van de uitdagingen waarmee ondernemers te maken hebben, zoals personeelstekort en de hoge energiekosten, waardoor administratie blijft liggen.

De Belastingdienst zet tot en met mei deurwaarders in om ondernemers persoonlijk te waarschuwen over de gevolgen van het intrekken van de coronabetalingsregeling. Het UWV doet er alles aan doet om bedrijven te attenderen op de naderende de deadline, zegt Eichhorn. Ze worden benaderd via post, mail, telefoon en met advertenties in vakbladen en radiospotjes."

Bedrijven die meer dan 40.000 euro aan subsidie van het UWV voorgeschoten kregen, moeten een derdenverklaring van bijvoorbeeld een boekhouder hebben. Bedrijven die 125.000 of meer kregen, hebben een accountantsverklaring nodig om de definitieve berekening aan te vragen.

Het UWV verwacht dat het druk zal zijn bij accountants en boekhouders. Daarom kunnen bedrijven veertien weken uitstel krijgen, als ze de benodigde papieren niet rond krijgen voor 2 juni. Het uitstel moeten ze wel uiterlijk op die datum aanvragen.

LEES OOK: Zo’n 100 deurwaarders van de Belastingdienst gaan langs bij ondernemers met een betalingsachterstand, maar niet direct om beslag te leggen